تأثیر مثبت تخمه آفتابگردان فله ای بر سطح گلوکز خون و سیر دیابت نوع دوم توسط چندین مطالعه ثابت شده است. این آزمایش نشان داد که مصرف روزانه 30 گرم دانه به عنوان بخشی از یک رژیم غذایی کامل، سطح قند را کاهش می دهد.
هنگامی که با معده خالی به مدت 6 ماه مصرف شود، سطح گلوکز 10٪ کاهش می یابد، در مقایسه با گروهی که فقط از یک رژیم غذایی سالم پیروی می کنند.
اثر هیپوگلیسمی با وجود اسید کلروژنیک در تخمه آفتابگردان توضیح داده می شود.دانه های آفتابگردان سرشار از ویتامین E هستند. این جزء به دلیل خواص آنتی اکسیدانی اش شناخته شده است.
چندین مشاهدات پزشکی توانایی ویتامین E را در حفظ سلامت چشم ثابت کرده اند. وجود آن در رژیم غذایی پیشگیری از بیماری های چشمی از جمله دژنراسیون ماکولا را تضمین می کند.
پوسته تخمه آفتابگردان اغلب با نمک درمان می شود. تجزیه و تحلیل وجود 8250 میلی گرم سدیم در سطح پوسته را که در تماس با غشاهای مخاطی دهان است، نشان داد. این مقدار زیاد سدیم معادل 356 درصد از مصرف توصیه شده روزانه است.
اطلاعات مربوط به محتوای نمک روی برچسب معمولاً درست نیست. به عنوان یک قاعده، مقدار سدیم موجود در هسته داخلی، و نه روی پوسته، نشان داده شده است.
مصرف یکباره تعداد زیادی تخمه آفتابگردان می تواند منجر به احتباس قابل توجه مدفوع شود. یبوست در بزرگسالان و کودکان به یک اندازه شایع است.قرار گرفتن در معرض دوزهای بالای کادمیوم در مدت طولانی می تواند بر سلامت کلیه تأثیر منفی بگذارد.
آفتابگردان بیش از سایر گیاهان زراعی قادر به جذب کادمیوم از خاک است. در یک آزمایش پزشکی، به گروهی از شرکت کنندگان 255 گرم تخمه آفتابگردان در هفته به مدت یک سال پیشنهاد شد.
بنابراین، مقدار کادمیوم در بدن از 65 میکروگرم به 175 میکروگرم در هفته افزایش یافت (WHO محدودیت هفتگی کادمیوم 490 میکروگرم را توصیه می کند). این تغییرات بر وضعیت ساختارهای کلیوی تأثیری نداشت.